L-theanine: 17 lucruri pe care ar trebui să le știi

[Total: 0    Average: 0/5]

L-teanina: 17 lucruri pe care ar trebui să le știi

L-theanina este o combinație structurală de aminoacizi, acid glutamic și glutamină. Aceasta înseamnă că toate particulele au o formă similară.

Ce este L-theanina?

Deși acesta este un așa-numit aminoacid neesențial (adesea prezent în lanțuri), l-teanina are o structură similară cu cea a unei singure molecule. „L” în denumire înseamnă „stânga” spre deosebire de „dextroză”. De fapt, o moleculă este caracterizată de o tendință de a domina un element, așa cum atât dreapta, cât și stânga sunt caracterizate de o ființă umană medie.Moleculele „stângaci” sunt molecule „stângaci” și „dextroză” sunt „drepte”. Particulele din stânga și din dreapta au proprietăți diferite.L-teanina este unul dintre multele suplimente utilizate în scopuri terapeutice. Este disponibil sub formă de capsule sau ceai. Siguranța sa este în general recunoscută și acceptată. L-teanina, descoperită de vechi, este, de asemenea, o dovadă a realizărilor cunoașterii antice chineze din urmă cu 4700 de ani, care încă mai aduce beneficii lumii noastre moderne.

Nume alternative pentru L-theanină

Există multe determinări chimice alternative pentru L-theanină, inclusiv:

– 5-N-etil-glutamină– acid L-glutamic – gama-etilamidă.
– Theanin
– Suntheanine (denumirea brevetată pentru L-teanină)

Cum funcționează L-theanina?

Deoarece este similar din punct de vedere structural cu glutamatul, L-teanina poate trece prin bariera hemato-encefalică, adică poate ajunge direct la creier fără a fi nevoie de o moleculă de catalizator suplimentară. L-teanina poate interacționa cu multiple site-uri identice de conectare a nervilor din creier ca acid gama-aminobutiric (GABA), care este un neurotransmițător important în reducerea anxietății și a controlului stresului. L-teanina poate bloca, de asemenea, NMDA de la receptorii proprii. Aceasta din urmă este proprietatea asupra căreia se bazează efectul anti-depleție al l-teaninei, deoarece NMDA are un efect neurotoxic.

În plus, L-theanina stimulează un gust de condiment sau umami, care este util în procesele de scădere în greutate.În cele din urmă, 2-teanina mărește nivelul mai multor neurotransmițători din creier. Acestea includ dopamina, GABA, glicina, BDNF și NGF, toate acestea fiind importante pentru sentimentele oamenilor de anxietate și depresie. Dacă l-teanina mărește nivelul serotoninei din creier este controversată. Unele studii au arătat că da, în timp ce altele au arătat o reducere a nivelurilor de serotonină după administrarea de L-teanină. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că aceste teste au fost efectuate pe șobolani și nu pe oameni.

Care este folosirea l-teaninei?

L-theanina aduce multe îmbunătățiri în performanța diferitelor funcții și sisteme ale corpului, inclusiv funcțiile creierului și ficatului.Descoperirea utilizării terapeutice a acestei substanțe datează din China antică, acum 4700 de ani. Poate că aplicarea cea mai comună a l-teaninei este de a-și folosi efectul de calmare. Substanța se numește „meditația capsulei” datorită capacității sale de a întări starea de relaxare în combinație cu o creștere simultană a vigilenței mentale. Această stare de spirit este similară celei a meditației. În ceea ce privește fenomenul de „meditație a capsulei”, L-teanina poate crește producția de valuri alfa în creierul uman. Undele alfa sunt corelate cu o stare calmă și conștientă de funcționare. Întrebarea este dacă undele alfa provoacă relaxare, indiferent dacă relaxarea determină producerea alfa. În plus, inimă ușoară îmbunătățește concentrarea.

O asemenea îmbunătățire cognitivă este benefică nu numai pentru persoana obișnuită, ci și pentru persoanele cu tulburări psihice, în care concentrația neurotransmițătorilor este redusă.Un exemplu este ADHD. Scăderea concentrațiilor neurotransmițătorilor responsabili de buna funcționare cognitivă se observă și în tulburările depresive, leziunile capului și alte tulburări ale funcțiilor cerebrale. Există puține cercetări privind proprietățile de rezistență la anxietate ale l-teaninei. Toate studiile au fost efectuate la scară mică. Cu toate acestea, substanța poate preveni fenomenul cunoscut sub numele de neurotoxicitate, care este asociat cu oxidarea și moartea celulelor. În plus, celulele expuse la L-teanină au prezentat o reducere a producției de oxid nitric, care contribuie la moartea neuronilor. Aceste rezultate sunt promițătoare pentru utilizarea L-teaninei ca măsură preventivă împotriva demenței Alzheimer și pentru păstrarea funcțiilor creierului cu productivitate ridicată mai târziu în viață. Înainte și după testele neuropsihologice, funcțiile cognitive au fost, de asemenea, îmbunătățite la persoanele cu tulburări mintale după administrarea ceaiului verde și a administrării de L-teanină. Totuși, utilizarea ceaiului verde în acest studiu a slăbit oarecum rezultatele și oamenii de știință nu știu care factor a fost responsabil pentru rezultat.

Mulți pacienți reclamă capacitatea L-theaninei de a reduce efectele negative ale alcoolului asupra organismului, atât în timpul cât și după băut.În ceea ce privește pierderea în greutate a L-teaninei, s-au efectuat mai multe studii la scară mică, iar ceaiul verde sau extractele de ceai verde au fost adesea folosite în locul L-teaninei pure. Acești factori fac dificilă determinarea faptului dacă L-teanina contribuie în sine la creșterea observată a pierderii în greutate sau dacă alte ingrediente din ceaiul verde, cum ar fi polifenoli și catechine, pot fi responsabile. Efectele slăbicirii L-teaninei nu au fost, prin urmare, clar stabilite la momentul respectiv.

Sursele de l-teanină în alimente

Există o lipsă de informații în literatura științifică despre sursele de L-teanină din alimente, cu excepția ceaiului verde omniprezent. Merită să ne amintim că apariția l-teaninei este caracteristică fiecărui tip, nu doar verde. Substanța este prezentă și în ceaiul negru în cantități diferite, în funcție de timpul de preparare a ceaiului. Într-o ceașcă puternică de ceai negru există aproximativ 20 mg de l-teanină. Merită menționat faptul că fiecare ceai provine dintr-o plantă.Camellia sinensisdar frunzele sunt prelucrate în moduri diferite, astfel încât produsele rezultate sunt oxidate într-un grad diferit, dând un rezultat diferit.

Cât de mult l-teanină pot să iau în siguranță?

Doza adecvată de L-teanină depinde de starea pacientului, precum și de metabolismul și preferințele individuale ale persoanei care utilizează suplimentul.Doza inițială tipică este de 50 mg, dar poate fi și mai mică dacă sunteți sensibil la substanțe psihoactive.Doza maximă poate fi de 200 mg de două ori pe zi în suplimente – dacă este utilizată cu prudență. Atunci când se utilizează megados unic peste 400 mg, unii utilizatori declară că ating „niveluri ridicate de L-teanină”. Ei descriu reacția ca fiind euforie. Nu există studii care să indice apariția efectelor specifice ale supradozei repetate pentru a obține astfel de concentrații de L-teanină și nici raportul de supradozaj de L-teanină. FDA a evaluat suplimentele de teanină ca GRAS (în general considerate sigure), a negat majoritatea preocupărilor legate de siguranță. Cu toate acestea, autoritățile din domeniul sănătății recomandă să nu se utilizeze de multe ori în doze mari.La urma urmei, nimeni nu vrea să fie primul care prezintă un supradozaj de L-teanină.

După ce timp apare efectul l-theaninei?

Așteptarea acțiunii l-teaninei poate varia de la douăzeci până la patruzeci de minute. Efectul calmant poate fi văzut mai devreme, dar producția de unde alfa nu poate crește timp de patruzeci de minute sau mai mult. Poate dura până la o oră pentru ca efectul de somnolență al l-teaninei să apară.

Când să luați l-theanina?

Pentru prevenirea anxietății și a demenței, l-teanina poate fi utilizată ca supliment zilnic.În alte scopuri, poate fi consumat dacă este necesar. De exemplu, pentru a vă ajuta să adormiți, luând 200 mg de l-teanină aproximativ o oră înainte de culcare, poate provoca o stare de relaxare care va ușura somnul. Pentru a profita de proprietățile anti-anxietate ale l-teaninei, puteți lua dimineața între 100 și 200 mg de supliment; acest lucru vă va liniști fără plictiseală. În studiile clinice nu a fost stabilită doza terapeutică de l-teanină. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că centrele care efectuează astfel de studii clinice se concentrează în principal pe substanțe sintetice și de laborator și sunt rareori efectuate pe suplimente pe bază de plante sau nutritive.

Cât timp rămâne l-theanina în corpul tău?

Timpul de înjumătățire al L-teaninei este de 2,5 până la 4,5 ore.Acest lucru înseamnă că organismul metabolizează jumătate din suplimentele inițial obținute în acest timp, în funcție de rezistența enzimelor hepatice individuale. Cu cât metabolismul hepatic este mai activ, cu atât mai repede se va rupe. După alte 2,5 până la 4,5 ore, jumătate din ceea ce rămâne este metabolizat și așa mai departe până când l-teanina este complet purificată din organism. Desigur, efectele vizibile vor dispărea înainte ca suplimentul să dispară complet din corp. În mod normal, persoana nu va mai observa efectele substanței după un al doilea metabolism al timpului de înjumătățire, de la cinci la nouă ore după administrarea produsului. Se sugerează că, la doza zilnică, o persoană cu metabolism rapid ar digera trei doze într-un moment în care cineva cu metabolism mai lent ar digera una sau două doze.

L-teanina și …

L-teanina și melatonina

Melatonina este un hormon natural produs de glanda pineală. Acesta joacă un rol important în ciclul de somn și veghe și nu există studii privind efectele combinației de melatonină și L-teanină asupra oamenilor. Într-un articol de revizuire publicat în 2005. Sa constatat că proprietățile melatoninei, cum ar fi provocarea somnolenței și menținerea acesteia, sunt minime, dar prezente. Pe de altă parte, studiile nu au demonstrat încă că L-teanina are proprietăți de dormit. Pentru a completa ingredientele, producătorii oferă o combinație de melatonină și L-teanină în preparatele de somn.

L-Theanina și cofeina

Amestecarea L-teaninei cu cafeina este o combinație care adaugă energie. Potrivit cercetărilor, există multe beneficii pentru a bea ceai cu cafeină. Se presupune că persoanele care iau suplimente sau beau ceai cu l-teanină și cei care beau băuturi cu cofeină au aceleași efecte pozitive. Efectele care apar în mod repetat ca rezultat al cercetărilor privind combinația de adaos de l-teanină și cafeină includ capacitatea de a menține atenția fără o vigilență redusă și capacitatea de a crește atenția.

Mai mult, subiecții experimentali au apreciat că nu s-au simțit nervoși sau nervoși ca rezultat al aportului de cafeină, dar au experimentat beneficiile aportului de cafeină, cum ar fi îmbunătățirea cognitivă. Dozele tipice în studiile științifice au variat de la 100 mg l-teanină și 50 mg cofeină până la 100 mg l-teanină și 50 mg cofeină.Dacă doza de cafeină a depășit jumătate din doza de l-teanină, efectul de calmare al acesteia din urmă a dispărut.

Atât l-teanina, cât și cafeina schimbă activitatea undelor cerebrale, cu l-teanină cunoscută pentru stimularea undelor cerebrale alfa și a cofeinei, crescând producția de unde beta. Undele alfa sunt asociate cu o relaxare a vegherilor, iar undele beta indică faptul că creierul este capabil de vigilență atentă. Pe măsură ce undele beta cresc, undele alfa scad și invers. Combinația dintre l-teanină și cafeină mărește producția de valuri alfa dincolo de nivelul produs de L-teanina în sine. Mecanismul acestei acțiuni nu este cunoscut, dar este demonstrat de studii repetate.

L-theanina și Adderall

Unii neurologi au sugerat recunoașterea L-teaninei ca substitut al adjuvantului și al altor stimulente în tratamentul deficitului de atenție. Efectele l-teaninei includ concentrația și ameliorarea mentală, care este scopul tratamentului cu ADHD. Suplimentul nu are multe efecte secundare ale stimulentelor. Nu s-au efectuat studii privind eficacitatea clinică a l-teaninei în ADHD. De asemenea, nu există informații disponibile despre modul în care pot interacționa Adderal și l-teaninul, și nici cofeina și l-teanina.

L-teanina și alcoolul

În combinație cu alcoolul, suplimentul de l-teanină reduce producția de activitate enzimatică hepatică după consumul de alcool. Se sugerează că L-teanina previne formarea radicalilor liberi indusă de alcool și este eficace împotriva daunelor hepatice pe termen lung, adesea întâlnite la un consum ridicat de alcool. Efectele interactive suplimentare ale L-teaninei și ale alcoolului sunt toleranța redusă la alcool. Băuturile spun că mai puține băuturi sunt necesare pentru a obține o stare de intoxicare decât de obicei. Mulți oameni raportează, de asemenea, senzația de o mahmureală mai mică după o noapte de băut greu. Este posibil să ne imaginăm că un aminoacid ar modula efectul stimulativ al stimulantului, în timp ce în același timp crește sinergie capacitatea individului de a-și concentra atenția.

L-theanină și 5-HTP

Precursorul neurotransmițător serotonină, 5-HTP sau 5-hidroxitriptofan este un supliment autonom sau poate fi combinat cu alte suplimente, inclusiv l-teanină. Aceste suplimente funcționează pentru a crește nivelul GABA în creier. Nivelurile crescute ale GABA pot determina un sentiment subiectiv de stres redus și o relaxare sporită.

L-teanina pe …

L-Theanina de teamă

Studiile științifice formale au evaluat foarte mult eficacitatea L-teaninei la persoanele care suferă de schizofrenie și anxietate. Aceste rezultate au fost foarte promițătoare, dar nu pot fi aplicate populației generale. Un alt studiu care evaluează relația dintre l-teanină și anxietate a investigat reacțiile de stres fiziologic și psihologic înainte și după utilizarea suplimentului. L-teanina a avut proprietăți modeste de atenuare a anxietății.

L-teanina pentru un somn de noapte

Deși l-teanina funcționează fără a provoca demență, are un efect calmant, ceea ce ușurează adormirea. Cu toate acestea, majoritatea studiilor științifice care evaluează efectele l-teaninei asupra somnului au arătat că nu au ajutat oamenii să doarmă mai repede sau să doarmă mai mult. Studiile au fost efectuate la doze tipice de 200 mg sau mai puțin. La doze mai mari, sunt necesare studii suplimentare pentru a descoperi dacă suplimentul este mai eficient în cazul umplerii.

L-teanina pentru durerea nervilor

Nu există un studiu științific care să evalueze efectele L-teaninei asupra durerii nervoase, cunoscută și sub numele de durerea neuropată. Un studiu a evaluat efectele unui alt ingredient ceai verde, galactatul de epigalocatechină (EGCG), asupra durerii nervului diabetic la șobolani și a concluzionat că preparatul a fost eficace, dar nu a luat în considerare posibilele efecte ale l-teaninei. Există rapoarte anecdotice despre utilizarea eficientă a L-teaninei în nevralgia postherpetică, o formă de durere nervoasă care poate apărea după o explozie herpetică, însă nu s-au efectuat studii oficiale.

L-teanina pentru depresie

Doar un studiu formal a fost realizat cu persoane care au evaluat efectele L-teaninei asupra simptomelor depresive. Acești cercetători au descoperit că opt săptămâni de tratament cu L-teanină au redus semnificativ un număr de simptome depresive, incluzând tulburări de somn, tulburări cognitive și depresie generală măsurate cu scale standardizate. L-Theanina are un efect pozitiv asupra mai multor neurotransmițători care joacă un rol în depresie. Unele studii efectuate de șobolani au arătat că aminoacizii cresc producția de serotonină, iar altele arată că scade, însă serotonina nu este singurul neurotransmițător asociat cu dispoziția umană.

L-Train pentru mahmureala

Caracona este un fenomen complex care adesea provoacă un episod intens de consum de alcool. Există mai mulți factori fizici care provoacă disconfort la o mahmureală, inclusiv deshidratarea și prezența unui produs de degradare a alcoolului, alcool dehidrogenază, în sânge. Un factor suplimentar este epuizarea neurotransmițătorului GABA după consumarea intensivă de alcool. L-teanina mărește nivelul GABA în creier, îmbunătățind astfel unele dintre senzațiile de disconfort la mahmureală.

L-teanina vs …

L-theanina și GABA

Deoarece molecula GABA este prea mare pentru a traversa bariera hemato-encefalică, luarea GABA nu beneficiază de creșterea nivelului de neurotransmițător în creier. Pentru a atinge un nivel mai ridicat al GABA, este mult mai eficient să luați suplimente care l-au crescut indirect.

L-extract de contract de teanină din ceaiul verde

L-teanina este un ingredient individual al extractului de ceai verde. Dacă doriți să consumați l-teanină pură, amintiți-vă că extractul de ceai verde conține alte ingrediente, incluzând galactatul de epigalocatechină, catechina și cofeina.

L-theanina și Xanax

Alprazolam, un nume de brand al lui Xanax, a fost disponibil începând cu 1981. Este un medicament de scurtă durată și destul de dependență când este folosit pe o perioadă lungă de timp. Ca și L-teanina, acționează și asupra mecanismului GABA din creier.

L-teanina versus L-glutamina

Glutamina este în principal vândută ca o pierdere în greutate și ajutor pentru construirea mușchilor. Este, de asemenea, semnalat ca un ajutor pentru problemele digestive, inclusiv colita ulcerativa si sindromul intestinului iritabil. În studiu, glutamina a fost utilizată numai ca substanță de control, direct cu l-teanină. Glutamina nu a avut nici un efect antihipertensiv la șobolani, așa cum sa demonstrat pentru l-teanin.

L-teanină versus rădăcină de capră (valeriană)

Eficacitatea rădăcinii caprei în inducerea somnului rămâne controversată în literatura științifică. Articol revizuit publicat în 2006. constată că studiile realizate până în prezent au fost defectuoase din punct de vedere metodologic și insuficiente pentru a trage concluzii definitive. Valerian este un supliment popular de relaxare și de umplere.

L-teanin versus opan

S untanina este un nume de marcă derivat din l-teanină. Producătorul îl descrie ca fiind „o formă mai curată și mai concentrată”. Recenzile de suplimente mai scumpe de l-teanină sunt comparabile cu cele ale opticelor. L-teanina mărește nivelul GABA în creier, îmbunătățind astfel unele dintre simptomele neplăcute ale mahmurelii.

Interacțiuni și contraindicații pentru consumul de L-teanină

GABA și valerianul sporesc efectul sinergetic al l-teaninei, rezultând un efect mai intens. Interacțiunile dintre l-teanină și cafeină sunt discutate mai sus. Luate împreună, amândoi ne fac să dormim și să dormim fără apatie. L-teanina sa dovedit a avea proprietăți antihipertensive la animale, dar acest lucru nu a fost confirmat la om.Efectul nu este prezent dacă tensiunea arterială nu a fost detectată anterior.Cu toate acestea, ar fi contraindicat să se amestece l-teanina cu medicamente pentru tensiunea arterială, deoarece tensiunea arterială ar putea ajunge la niveluri periculoase scăzute. Un studiu realizat de o singură persoană a constatat că consumarea de cantități mari de ceai verde reduce eficacitatea diluției de warfarină. Nu au fost găsite alte interacțiuni ale l-teaninei cu orice medicament.

Pierdere în greutate cu l-theanină

Majoritatea studiilor care evaluează efectele diferitelor substanțe asupra pierderii în greutate includ, de asemenea, alte componente ale extractului de ceai verde, deci este dificil de evaluat efectul L-teaninei numai asupra pierderii în greutate. Pierderea poftei de mâncare apare la doze mai mari de l-teanină, deci este normal să presupuiți că veți pierde în greutate. L-theanina conferă ceaiului verde un gust umami sau picant, ceea ce duce la un sentiment de sațietate, care poate fi util și în planurile de scădere în greutate. Unii oameni suferă de supraîncălzire stresantă. Ingestia suplimentului de L-teanină pentru a reduce reacția la stres și pentru a induce relaxarea fără sănătos poate duce la o reducere a stresului asociat cu supraalimentarea.

Beneficiile utilizării l-theaninei

Abilitatea de a utiliza o gamă largă de doze de L-teanină fără teama de supradozaj este avantajul său mare. Utilizarea terapeutică a L-teaninei în ameliorarea anxietății fără demență este, de asemenea, un beneficiu semnificativ.

Efectele secundare ale consumului de l-teanină

Efectele secundare ale l-teaninei sunt rare. Acestea includ greață, dureri de cap, amețeli și pierderea apetitului. Aceste efecte secundare ale l-teaninei sunt adesea raportate numai la doze mai mari.

L-theanine – rezumat

Pentru a rezuma, L-theanina este un aminoacid neesential, cu multe caracteristici terapeutice si efecte secundare minime. Poate stimula formarea undelor cerebrale alfa, provocând o stare de vigilență calmă fără a compromite atenția. Suplimentul poate preveni sau întârzia apariția bolii Alzheimer; există dovezi că persoanele care au început deja să slăbească cognitiv experiență unele îmbunătățiri la începutul suplimentelor lor cu lteanină. L-teanina este un ajutor pentru băutorul care vrea să evite efectele negative ale alcoolului. L-teanina sa dovedit a avea un efect protector împotriva mahmurelii și a leziunilor hepatice.

Deși nu există dovezi ale unor proprietăți care să inducă somnolența l-teaninei, capacitatea sa de a reduce stresul îl face util pentru relaxare în timpul zilei.Cercetarea L-teaninei ca tratament pentru anxietate și depresie este preliminară, dar promițătoare. Reviziile de L-teanină scrise de utilizatori sunt în mare parte pozitive și menționează invariabil efectul concentrării calmului și modul în care stimularea suplimentului suprimă senzația de suferință cauzată de băuturile care conțin băuturi care conțin cofeina este atenuată.

Sonia Costin
Despre Sonia Costin Articolele 707
Sunt multe de spus despre Sonia Costin , dar două lucruri pe care nu le vei uita niciodată sunt acelea intuitive și dezinteresate. Desigur, sshe este, de asemenea, anticipativ, vesel și ordonat, dar în doze mai mici și sunt adesea răsfățați de obiceiurile de a fi fără griji. Intuiția ei, totuși, este cea mai cunoscută. În multe ocazii, oamenii se vor baza pe deschiderea ei ori de câte ori au nevoie de înveselire. Nimeni nu este desigur desigur și Sonia are o mulțime de trăsături mai puțin favorabile. Argumentația ei și natura extremă tind să fie în cale și să facă lucrurile inconfortabile să spun cel mai puțin. Din fericire, dezinteresul ei este, de obicei, acolo pentru a ajuta la rezolvarea lucrurilor atunci când este nevoie .

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*