Vitamina B5 | Ghidul pentru începători – 11 lucruri pe care ar trebui să le cunoașteți

[Total: 0    Average: 0/5]

Vitamina B5 (altfel: acid pantotenic)este una dintre cele opt vitamine B care alcătuiesc așa-numitul complex B. Ca toate vitaminele B, vitamina B5 este solubilă în apă și ajută la transformarea carbohidraților în glucoză pentru a produce energie care conduce organismul. Acidul pantotenic, găsit în plante, animale și oameni, este esențial în majoritatea formelor de viață. Acidul pantotenic se găsește, de asemenea, în coenzima A, care este esențială pentru multe reacții chimice, iar un nivel sănătos de vitamina B5 este esențial pentru a ajuta corpul digera grăsimile și proteinele și pentru a menține sănătatea globală.

Ce este vitamina B5?

Pentru ce se utilizează vitamina B5?

Acidul pantotenic este un precursor al sintezei coenzimei A (CoA), care este esențială pentru supraviețuirea în toate formele de viață.Coenzima A și derivații de acil sunt folosiți de organism pentru a produce energie din grăsimi alimentare, proteine și carbohidrați. CoA este de asemenea utilizat în ciclul de acid citric pentru a sintetiza grăsimi, colesterol, hormoni steroizi (estrogen și testosteron), vitaminele A și D, acetilcolina (un neurotransmițător folosit pentru transmiterea semnalelor și stimularea sistemului imunitar și a organelor) . Aceste procese permit corpului să descompună nutrienții potriviți din alimente suficient de eficient pentru a produce energie.

Beneficii de sănătate ale vitaminei B5

Se pare că lista beneficiilor este nesfârșită atunci când evaluăm beneficiile acidului pantotenic în organism.Ca toate celelalte vitamine B, corpul folosește vitamina B5 pentru a-și alimenta corpul în mai multe moduri diferite. Vitamina B5 are un efect pozitiv asupra creierului, inimii, glandelor suprarenale, pielii și părului; starea lor depinde în mare măsură de cantitatea acestei substanțe.

Vitamina B5 – pentru ce este bine?

Vitamina B5 este folosită pentru a trata și ajuta mai multe procese corporale.Acestea includ reglarea nervilor, sănătatea cardiovasculară, funcția suprarenală, decolorarea acneei și a pielii, vindecarea rănilor, căderea părului sau subțierea și insomnia. Dezechilibrul și secreția de hormoni, asociate cu glandele suprarenale și care au ca rezultat simptome precum stresul, depresia, tulburările de răspuns imun, pierderea în greutate sau obezitatea, sunt, de asemenea, tratate cu acid pantotenic. În plus față de glandele suprarenale pot apărea simptome de dezechilibru sau tulburare în funcție de tiroidă (oboseală, piele uscată, subțierea părului etc.). ) sunt de asemenea tratate cu vitamina B5. Deși acidul pantotenic deseori nu tratează sursa simptomelor în sine, este folosit pentru a atenua simptomele, adesea legate de dezechilibrul chimic sau hormonal din organism. Acidul panthenic nu numai că ajută la tratarea acestor simptome, dar este, de asemenea, luat în mod regulat la doza potrivită pentru a menține starea generală bună a corpului.

 • Vitamina B5 și funcționarea creierului și a sistemului nervos

Un creier sanatos este esențial pentru viața de zi cu zi și responsabil pentru transmiterea informațiilor către restul corpului. Acidul pantotenic formează acetilcolina, o substanță chimică necesară pentru sistemul nervos. Fără acetilcolină, organismul nu ar fi capabil să semnaleze sau să transmită nimic sistemului imunitar și organelor. Acidul pantotenic este, de asemenea, benefic pentru creier și ajută la reducerea vârstei legate de pierderea memoriei, dureri de cap și migrene, depresie și dependența de alcool.

 • Sănătatea cardiovasculară

Un derivat farmacologic al acidului pantotenic, pantetin, este utilizat pentru a reduce nivelul colesterolului din organism. Este, de asemenea, folosit pentru a menține inima în stare bună. Similar cu coenzima A, sa constatat că panteonul reduce boala coronariană. Vitamina B5 este de asemenea folosită pentru a sintetiza colesterolul, care este menținut scăzut, fie în medicament, fie într-o dietă. De asemenea, reglementează cantitatea de plăci aterosclerotice prezente în artere și reduce șansele de infarct miocardic sau accident vascular cerebral asociate cu arterele înfundate și blocate parțial în inimă. Datele științifice indică de asemenea o reducere a tensiunii arteriale crescute datorită absorbției acidului pantotenic. Să ne amintim că în organism, oxigenul din organism este transmis de celulele roșii din sânge. Dezvoltarea și producerea de noi celule roșii în sânge depind de cantitatea de vitamină B5 consumată; creșterea circulației vitaminei B5 poate îmbunătăți, de asemenea, transmiterea globulelor roșii din sânge. Acidul pantotenic susține de asemenea capacitatea vitaminei B2 de a activa fierul, care previne anemia și alte simptome de deficit de fier, cum ar fi oboseala și dispneea.

 • Vitamina B5 și glandele suprarenale

Probabil una dintre cele mai importante funcții ale acidului pantotenic este efectul asupra glandelor suprarenale. Datele științifice sugerează că vitamina B5 este direct responsabilă de sprijinul suprarenale în producerea de hormoni. Aceste glande controlează mai multe funcții hormonale în organism. Vitamina B5 permite glandelor suprarenale să regleze nivelul hormonilor pentru a reduce stresul, anxietatea și depresia. Este, de asemenea, util în reglarea nivelului de cortizol. Deși prea mult cortizol din organism poate afecta metabolismul, organismul are nevoie de cantități mici pentru a controla acest proces și o greutate sănătoasă. Un nivel adecvat de vitamina B5 reduce riscul oboselii suprarenale sau epuizării. Când se întâmplă acest lucru, nivelul de stres nu poate fi ținut sub control și are un impact negativ asupra restului corpului. Dacă apare oboseala suprarenală sau epuizarea, acidul pantotenic poate completa și restabili glandele. În acest fel, organismul își îmbunătățește reacția la stres.

 • Beneficiile vitaminei B5 în timpul pierderii în greutate

Deși suplimentarea cu vitamina B5 sau consumul excesiv de acid pantotenic nu va cauza direct pierderea în greutate, această vitamină este responsabilă de asigurarea metabolismului și digestiei adecvate a alimentelor. Principala funcție a vitaminei B5 este metabolizarea alimentelor la energie. După atingerea cantității dorite a acestei substanțe în organism, puteți exercita fără oboseală rapidă, cu mai multă energie și rezistență, precum și pentru a reconstrui țesuturile și mușchii și pentru a menține greutatea corectă. Datorită proceselor metabolice și creșterii energiei și a rezistenței cu acid pantotenic sub formă de supliment sau dietă extrem de integrată, vitamina B5 poate afecta sănătatea generală a organismului, poate face față efortului fizic și poate digera în mod corespunzător, ceea ce susține slăbirea.

 • Beneficiile folosirii vitaminei B5 pe piele
 • Vitamina B5 pentru acnee

Cantitatea de vitamina B5 din organism joacă un rol important în elasticitatea, vindecarea și îmbătrânirea pielii prin influențarea nivelului de carbohidrați, proteine și lipide în consecință. Acidul pantotenic reduce semnele de îmbătrânire prematură și îmbunătățește integritatea generală a celui mai mare organ al corpului – pielea. De asemenea, vitamina B5 a demonstrat că ajută la vindecarea rănilor, fie pe cale orală, fie pe cale locală, rezultând rana fiind sigilată cu o viteză mai mare decât fără supliment. Pe lângă accelerarea vindecării rănilor, a fost documentată și accelerarea vindecării cicatricilor. Cercetările au arătat că integrarea și repararea țesuturilor au fost îmbunătățite semnificativ prin suplimentarea cu vitamina B5. Se poate cumpăra și o formă lichidă de vitamină B5, numită dexpanthenol, alcool D-pantotenil, D-pantenol sau pantenol. Acestea pot fi utilizate local sau injectate prin injectare pentru vindecarea rănilor. Dermatologii folosesc de asemenea vitamina B5 pentru a ajuta la tratarea inflamației pielii și a eczemelor acneice.

Terapiile orale și locale au demonstrat că reduc secreția de ulei și sebum la pacienți în 2-3 zile.După două săptămâni de tratament, pacienții vor observa o schimbare a dimensiunii porilor, iar leziunile de acnee vor începe să se vindece și să dispară. Opt săptămâni după tratamentul inițial, pacienții încep să observe că eczema este sub control și minimă. Acidul pantotenic reduce atacurile de acnee cauzate de stres și vindecă pielea de epidemiile anterioare ale bolii.

 • Vitamina B5 pentru păr

Medicii au sugerat, de asemenea, un supliment de vitamina B5 pentru a ajuta la tratarea subțierea sau căderea părului. Deficitul de acid pantotenic poate provoca nu numai grasirea prematură a părului, ci și subțierea și pierderea acestuia. Industria cosmetică a început să adauge vitamine la șampoane, dar nu sa dovedit că această aplicare – sub formă de spălare – este eficientă. Cu toate acestea, ca o completare, vitamina B5 va îmbunătăți starea de sănătate a scalpului și va activa becurile de creștere a părului, precum și consolidarea foliculilor de păr.

Vitamina B5 pentru artrita reumatoidă

Acidul pantotenic este utilizat nu numai pentru a trata inflamația pielii, ci și pentru a reduce inflamația articulațiilor. Vitamina B5 este dozată pentru a atenua rigiditatea și durerea articulară asociată cu artrita reumatoidă și pentru a crește mobilitatea articulațiilor.

Sursele de vitamina B5

Acidul pantotenic derivă din cuvântul grecescPantosTermenul „de pretutindeni” înseamnă că această vitamină se găsește în mai multe fructe, cereale, semințe, proteine, produse lactate și multe alte componente ale dietei. Este de obicei disponibil în alimente ca ingredient al coenzimei A și fosfoanthenetinei; după consum, coenzima A comestibilă și fosfoanthenetamina se descompun prin reacție chimică în apă sau se hidrolizează în acid pantotenic. Boabele sunt o sursă excelentă de acid pantotenic; cu toate acestea, procesul de rafinare frecvent al pielii de cereale (unde se găsește cea mai mare parte a vitaminei B5) poate duce la o pierdere de 35% – 75% din cantitatea sa. Pe lângă procesul de rafinare, conservarea fructelor și legumelor poate duce, de asemenea, la o reducere a nivelului de vitamine al alimentelor consumate.

Lista de alimente care conțin vitamina B5

O dieta care contine cantitatea potrivita de vitamina B5 intareste sistemul imunitar, suporta functia suprarenala si nervii si aduce multe beneficii organismului. .Alimentele cu cel mai mare conținut de acid pantotenic sunt:

Proteină:

 • ficat de animale
 • pește, crustacee și crabi
 • rață
 • vițel
 • Curcan
 • gagică

Legume :

 • brocoli
 • varză acră
 • conopidă
 • porumb dulce
 • cartofii albi și dulci
 • verdeaţă
 • nap

Lactate:

 • iaurt
 • lactat
 • feta
 • ouă

Legume și nuci:

 • coaja de mazăre
 • linte
 • soia
 • arahide
 • migdale

fructe :

 • avocado
 • portocale
 • roșie

boabe :

 • pâine integrală
 • cereale integrale
 • seminte de floarea soarelui
 • tărâțe de grâu

Ciuperci :

 • ciuperci shiitake
 • Ciuperci Rimini

Vitamina B5 – Sume zilnice recomandate (RDA)

În cazul în careacid pantotenic (vitamina B5),Admisia zilnică recomandată (RDA) depinde de vârsta persoanei, dar este ușor de realizat cu o dietă sănătoasă. Aproximativ 2 mg sunt recomandate pentru sugari. Copiii mici ar trebui să consume o medie de 3 mg până la 4 mg pe zi. Alăptarea și femeile însărcinate ar trebui să vizeze consumarea a aproximativ 6 mg-7 mg pe zi pentru a menține o sarcină sănătoasă și o alăptare adecvată. În medie, un adult ar trebui să ia aproximativ 5-6 mg de vitamina B5 pe zi.

Suplimentarea cu vitamina B5

Cât de mult ar trebui să iau vitamina B5?

Pantetine, o formă disulfidică a acidului pantotenic (vitamina B5), este disponibilă ca supliment alimentar. Suplimentul sub formă de pantină este considerat o formă mai activă de acid pantotenic deoarece conține gruparea sulfhidril necesară pentru coenzima A; totuși, nu este mai bine absorbit de ființa umană, așa că este benefic să se utilizeze împreună cu aditivul sub formă de pantotenat de calciu, o altă formă terapeutică administrată de acid pantotenic. În plus, pantotenatul de calciu este o formă mai stabilă – este mai ușor de înghițit și digerat în intestine, deoarece este sare. De asemenea, de obicei, este prescris sau sugerat de către medici ca supliment alimentar în doze de 5 mg – 10 mg.

Administrarea panthetanului poate fi utilizată pentru niveluri ridicate ale colesterolului, în timp ce pantotenatul de calciu este proactiv și util la pacienții cu articulații rigide, artrită reumatoidă sau dureri articulare.Această suplimente a fost considerată o soluție mai homeopatică și mai naturală pentru stabilizarea unor procese din organism care nu funcționează complet în mod corespunzător.

Vitamina B5 – beneficii pentru bărbați

Barbatii pot beneficia foarte mult de o dieta imbogatita cu vitamina B5. Efectul suprarenalian se bazează în mare măsură pe vitamina B5 și este necesar pentru a le ajuta să înceapă dezvoltarea testosteronului, un hormon steroid care este mai vizibil la bărbați. Testosteronul sprijină rezistența musculară, funcția sexuală și aptitudinea fizică a bărbaților. Acidul pantotenic este, de asemenea, utilizat pentru a trata hipertrofia prostatei.Cu deficit de vitamina B5, nivelurile de testosteron vor scădea și vor cauza mai multe simptome precum:

 • niveluri crescute de grăsime corporală
 • reducerea dorintei sexuale
 • reducerea masei musculare și a forței
 • infertilitate
 • lipsa părului de carne
 • metabolismul colesterolului inadecvat
 • senzație de oboseală crescută

Vitamina B5 – beneficii pentru femei

La fel cum suprarenalele sunt responsabile pentru unele modificări ale nivelului de testosteron la bărbați, sănătatea femeilor depinde și de glande; vitamina B5 este esențială pentru a le activa pentru a produce estrogen și progesteron. Fără progesteronul necesar pentru a echilibra nivelul de estrogen, femeile devin mai sensibile la cancerul ovarian. Contraceptivele orale, care conțin estrogen și progestogen, cresc, de asemenea, necesarul de vitamina B5 la femei, pentru a echilibra atât nivelul hormonilor artificiali, cât și al hormonilor naturali produsi în organism. În studiile clinice, sa constatat că femeile care utilizează contraceptive orale au un nivel redus de acid pantotenic.

Contraceptivele cresc metabolismul și descompunerea acidului pantotenic în organismAlăptarea și sarcina pot afecta, de asemenea, nivelurile de vitamina B5 ale femeilor și le pot expune la deficiența de vitamina B5. Nivelurile optime ale vitaminei B5 sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Funcțiile adrenale care funcționează corect reduc oboseala, stresul, anxietatea, depresia și creșterea în greutate. Glandele suprarenale sănătoase reduc, de asemenea, stresul de mediu asociat ciclurilor menstruale, puerperiului și alăptării și altor influențe asupra mediului.

Vitamina B5 – efecte secundare

Supradozajul cu vitamina B5

În general, vitamina B5 nu este toxică pentru oameni. Deși nu există dovezi științifice privind un sindrom de supradozaj, la doze excesive este posibil să se experimenteze: …

 • disconfort gastro-intestinal
 • greaţă
 • arsură
 • diaree
 • crampe

Simptomele de deficit de vitamina B5

Simptomele deficienței de vitamina B5 sunt rare la om din cauza suplimentelor disponibile și a unei diete bogate în substanță; totuși, studiile au arătat că persoanele care suferă de stres cronic sau subnutriți pot prezenta simptome de deficit de acid pantotenic. Cu toate acestea, prezența largă a vitaminei B5 în majoritatea alimentelor reduce probabilitatea de deficiență. Pe de altă parte, unele medicamente pot, de asemenea, să blocheze funcția de distrugere a carbohidraților în tractul gastro-intestinal și, astfel, să reducă nivelul de vitamină B5 în organism. Simptomele minore ale deficienței vitaminei B5 pot include: iritabilitate, depresie, crampe musculare, insomnie, dar, de asemenea, provoacă explozii alergice sau astm.Deficitul de vitamina B5 poate provoca, de asemenea, iritații ale tractului gastrointestinal cu simptome cum ar fi

 • emeza
 • diaree
 • durere abdominală

Datorită efectelor sale asupra sistemului imunitar, deficiența vitaminei B5 poate provoca, de asemenea, infecții mai frecvente ale tractului respirator superior, precum și dificultăți în vindecarea rănilor sau slăbirea capacității organismului de a lupta împotriva bolii. În unele cazuri extreme și rare, deficitul de vitamina B5 a avut simptome mai severe, cum ar fi insuficiența suprarenală sau epuizarea și encefalopatia hepatică sau prezența toxinelor în sânge.Chiar și atunci când aceste simptome sunt foarte avansate, fiecare dintre ele este reversibilă cu un tratament complementar adecvat.

Sonia Costin
Despre Sonia Costin Articolele 707
Sunt multe de spus despre Sonia Costin , dar două lucruri pe care nu le vei uita niciodată sunt acelea intuitive și dezinteresate. Desigur, sshe este, de asemenea, anticipativ, vesel și ordonat, dar în doze mai mici și sunt adesea răsfățați de obiceiurile de a fi fără griji. Intuiția ei, totuși, este cea mai cunoscută. În multe ocazii, oamenii se vor baza pe deschiderea ei ori de câte ori au nevoie de înveselire. Nimeni nu este desigur desigur și Sonia are o mulțime de trăsături mai puțin favorabile. Argumentația ei și natura extremă tind să fie în cale și să facă lucrurile inconfortabile să spun cel mai puțin. Din fericire, dezinteresul ei este, de obicei, acolo pentru a ajuta la rezolvarea lucrurilor atunci când este nevoie .

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*